Kristýna Kočí

Další tanečky VV a ODS, aneb slovo premiéra neplatí? Už zase?

19. 09. 2011 18:03:34
Poslední dny stojí koalice opět před vážnými problémy, ne-li dle slov jejich čelních představitelů, před krachem. Po kolikáté to za poslední půlrok už asi je? Těžko spočítat. Tentokrát se však nejedná o ministerstvo vnitra, policejního prezidenta, ministerstvo spravedlnosti, setrvání ABL ve vládě, o extremistu na MŠMT, ale, o pro vládu asi nejzásadnější věc, rozpočet a jeho určení daní. V koaliční smlouvě jsme se (používám záměrně jsme, ačkoliv dnes bych se za člena koalice prohlásila jen stěží, ale protože jsem koaliční smlouvu spoludojednávala) jasně zavázali, že cílem je dlouhodobá stabilní dohoda, která formou zákona stanoví příjmy obcí tak, aby se snížil současný diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi nejchudší a nejbohatší obcí a aby to odpovídalo situaci ve vyspělých zemích Evropské unie.

Jaký je onen diskriminační rozdíl příjmů a co znamená ona evropská úroveň? Dnes je rozdíl mezi nejchudší a nejbohatší obcí až 4násobný při přepočtu na jednoho obyvatele ve prospěch 4 největších měst ČR Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Zatímco ve vyspělé Evropě se jedná o 2,5 násobek. Moc dobře si vzpomínám, jak se při koaličním jednání loni v létě o tento bod strhla velká diskuse, zejména předseda Starostů a nezávislých, pro které je toto téma naprosto stěžejní a hlavním důvodem spolupráce s TOP 09, Petr Gazdík trval na tom, aby se do koaliční smlouvy zakotvilo přesné číslo, které se určí zákonem. Věci veřejné tehdy prosazovaly též snížení diskriminace a narovnání současného nepoměru a v absolutní shodě s TOP 09 a předsedou jejich poslaneckého klubu Gazdíkem byly pro snížení peněz neúměrně zvýhodněné velké čtyřky a přesunutí těchto prostředků k menším městům a obcím. Nakonec však všichni pro nalezení shody ustoupili panu premiérovi, který prosadil výslednou obecnou formulaci bez přesného čísla, ale s tím, že premiér Nečas slíbil i rukoudáním, že vláda zákonem upraví nerovnost na maximálně 3násobek. Skoro bych i řekla, že tehdy také padla dohoda, že to proběhne přesunem části peněz od velké čtyřky (Prahy, Brna, Ostravy, Plzně) k menším obcím.

O to víc jsem nyní rozladěna, když si v novinách přečtu, že najednou dohoda neplatí. Ne že by nesplnění, i veřejně daných slibů, bylo ze strany této vlády a premiéra něco neobvyklého. Ale musím přiznat, že mne to vždy nemile překvapí. Tak jako dnes už všichni otevřeně říkají, že prezidenta volit přímo občané nebudou, ačkoliv jsme se k tomu v koaliční smlouvě zavázali, stejně jako s korupcí se bojuje maximálně na tiskových konferencích, tak se prostě menším městům (mluvíme ale i o Liberci, který má stejně obyvatel jako Plzeň, ale v přepočtu na obyvatele dostává pouhou polovinu) a obcím nepřidáme. Zase jeden slib, který vládní koalice neplní.

Zajímavé je také sledovat důvody, proč ta která strana peníze přesunout nechce. V ODS je myšlenka sebrání peněz krajům pochopitelná. Už dnes tuší, že do vedení krajů se vzhledem ke své vládní politice zase nepodívá, ČSSD ji opět drtivě porazí, tak proč nevzít peníze jim, že? Naproti tomu ve městech velké čtyřky je ODS všude ve vedení (díky velké koalici) a tak si přece nebude zbytečně utahovat opasky. Peněz na rozhazování na podivné předražené Opencard je přece vždycky málo. A „veverky“? Proč ty změnily názor? Asi proto že díky strategii permanentního vydírání se naučily s premiérem kdesi v zákulisí dohodnout. Stojí spolu s ním proti „držgrešli“ Miroslavu Kalouskovi a doufají, že se díky této dohodě objeví více peněz pro ministerstvo dopravy. Oni totiž přece jinak rozpočet a tedy ani jeho určení daní nepodpoří. Nebo že by tajně doufali, že mají díky této strategii šanci v krajských volbách ovládnout regiony, kde tato krajská města hrají klíčovou úlohu? Dost hloupá myšlenka, neboť Moravskoslezský kraj není Praha a více peněz pro Ostravu na úkor ostatních obcí včetně dalších velkých měst typu Havířov, Karviná či Frýdek – Místek občany jen naštve.

Toto jsou jen některé důvody, které mne, coby poslankyni Parlamentu České republiky sice nezařazenou, ale zvolenou za konkrétní politické program, vedou k podpoře původního návrhu koaliční smlouvy. Není prostě možné nadále diskriminovat „menší“ města a obce na úkor 4 největších. Mezi námi docela by mne zajímalo, na základě čeho bylo určeno, že víc peněz dostane Plzeň a ne třeba téměř stejně velká Olomouc, České Budějovice nebo zmíněný Liberec. Sněmovnou se šušká, že to je prý proto, že ta čtyři vyvolená města jsou baštami kmotrů ODS.

Autor: Kristýna Kočí | karma: 13.55 | přečteno: 1302 ×
Poslední články autora