Komu tady (ne)jde o zdraví?

Minulý týden byl v Poslanecké sněmovně docela poučný. Ukázal nám mimo jiné, jak si komunisté představují ochranu ovzduší. To, že je Ostravsko nejvíce znečištěným regionem v Evropské unii, je smutný fakt. Není se co divit, že třeba v Radvanicích a Bartovicích je vůbec nejvyšší počet dětských astmatiků, že se zde umírá dřív, než jinde v republice. Zoufalí občané už léta žádají, aby je stát ochránil. Politici odpovídají, že nemají nástroje, jak to změnit…

Proto jsme s kolegy z Moravskoslezského kraje připravili novelu zákona, která má přispět ke změně, mimo jiné zavedením emisních stropů pro velké znečišťovatele. A co na to KSČM? Ústy poslankyně Kateřiny Konečné nás obvinila, že nám vůbec nejde o zdraví občanů, ale jen o možnost vydírat podniky, že si takto bereme za rukojmí desetitisíce lidí, které tyto podniky zaměstnávají. A podala návrh, který říká, že pro podniky, které využívají tzv. nejlepší dostupné technologie, by tyto emisní stropy platit neměly. Potíž je v tom, že jsou to právě ty podniky, které se na znečištění ovzduší na Ostravsku podílejí nejvíce. Je jasné, že takový návrh by zákon zcela znehodnotil a nezměnilo by se zase nic! Každý ať si udělá obrázek sám. Na mě to však působí dojmem, že zde velmi silně zapracovala průmyslová lobby, aby mělo několik firem „klid na práci“.

Ani mě to však příliš nepřekvapuje. Všichni víme, jak se komunisté staví k ochraně životního prostředí. Na Ostravsku si lidé ještě pamatují, jaká byla kvalita ovzduší před rokem 1989 a jak málo na tom tehdejším mocným záleželo. Komunisté prostě mají své priority, rozhodně však mezi ně nepatří zdravý vzduch.

My ostatní si musíme položit otázku, jestli se znečištěním vážně chceme něco dělat, nebo budeme dál hledat výmluvy, proč to nejde. O vydírání průmyslových podniků tady v žádném případě nikdo neusiluje. Jde však o to, aby měl stát možnost účinně zasáhnout tam, kde je situace kritická, kde jsou občané ohrožení na zdraví. Když je zle, musí se něco obětovat. I kdyby to znamenalo omezení výroby, pokud použité technologie nestačí.

Největší podniky měly celá léta na to, aby investovaly své zisky zpět do ekologie, aby se dostaly na standard běžný v Západní Evropě. Proč to v Belgii, nebo v Německu jde a u nás ne? Lidé na Ostravsku přece mají stejné právo dýchat čistý vzduch, jako všude jinde v Evropě.

Stát bude muset také vyřešit, jak víc podpořit investice do ekologie, jak si poradit se znečištěním z dopravy a malých zdrojů. A hlavně, jak přesvědčit sousední Polsko, aby zpřísnilo své limity, protože znečištění z Polska je na Ostravsku velkým problémem. Ale každý krok správným směrem je lepší než nedělat nic.

Autor: Kristýna Kočí | pátek 1.4.2011 10:20 | karma článku: 15,69 | přečteno: 2214x
  • Další články autora

Kristýna Kočí

Vydat, či nevydat?

12.6.2012 v 13:55 | Karma: 14,94

Kristýna Kočí

Trochu drahý špás

15.2.2011 v 15:31 | Karma: 14,34

Kristýna Kočí

Tanečky kolem referenda

10.12.2010 v 13:17 | Karma: 13,94

Kristýna Kočí

Snižme emise!

8.12.2010 v 15:35 | Karma: 9,47

Kristýna Kočí

Nebezpečí pod střechou

23.2.2010 v 16:45 | Karma: 9,57

Kristýna Kočí

Zadušená Ostrava

29.1.2010 v 20:17 | Karma: 11,59
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1959x
Nezařazená poslankyně.3 roky pracovala v PS nejprve v Oddělení komunikace a vzdělávání a následně v Protokolu předsedy PS. Studentka 5. ročníku Politologie na FF UK se specializací na stranické a volební systémy a EU, kterou studovala také na Institutu politických věd (Sciences Po) v Paříži. Získala stipendium na letní školu Turecko-EU, které se účasnilo 20 studentů z celého světa.

Seznam rubrik