Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Jack B

4. 11. 2009 10:50
Deliberativní demokracie

Jsem rád, že se autorka okrajově zmínila o deliberativní demokracii. V České republice se o tomto konceptu totiž bohužel příliš nehovoří. Deliberativní demokracie je přitom jeden z nejdiskutovanějších konceptů v západních demokraciích.

Problémy zastupitelské demokracie jsou evidentní: neprůhledný lobbing, vláda zájmových skupin, klientelismus atd. Akademici v USA se proto již od 60. let zabývají úvahami, zda se zastupitetelská forma nepřežila?

Odpovědí by mohl být právě koncept deliberace - tedy informované rozpravy mezi občany. Právě kvůli nedostatku informací je totiž dnes z veřejného života vyloučena velká část společnosti. V české společnosti totïž bohužel převažuje mínění, že o důležitých věcech mohou rozhodovat pouze "kvalifikovaní odborníci". Společesnká elita pak toto mínění přirozeně dále živí a rozšiřuje. Opak je však pravdou - i opravář myček může rozhodovat o daních či zahraniční politice. Za předpokladu, že k tomu bude mít patřičné informace.   

0 0
možnosti
JH

NáhodněProcházející

3. 11. 2009 17:48
Luzokracie...

Problemem demokracie je, ze z demokracie plynule presla do luzokracie. Ktera je ze sve podstaty postavena na korumpovani a kupovani hlasu siroke masy volicu z verejnych prostredku. To za a.

Za b ta vase poloprima demokracie je nesmysl. Papalasi nahore budou rozhodovat k cemu se luza muze a k cemu nemuze vyjadrit. Pekne to vyjadril John v jednom rozhovoru. Referendum o trestu smrti ne, lide by mohli byt pro... Takze ty vase referenda jsou jen hazenim kosti luze. Vidite, nechavame vam moznost rozhodnout, rikate. Ovsem jen o tom, co my povazujeme za vhodne, coz uz nerikate...

Co treba referendum o trestu smrti? O vysi dani? O vysi platu a nahrad zastupitelu? Referenda o navrzich zakonu? O duchodove reforme? O zdravotnicke reforme? Referendum o poplatcich, o skolnem... K cemu se lide budou smet vyjadrit a k cemu uz ne?

0 0
možnosti
T

Teo1970

3. 11. 2009 19:21
Re: Luzokracie...

Prosím vás, než něco napíšete, tak věnujte chvíli studování dotyčné problematiky. Když se podíváte na web VV, tak si musíte všimnout, že referenda jsou vypisována i na velice seriózní témata. Samozřejmě že nebudou vypisovat referendum "Chcete platit daně?", protože výsledek by byl předem jasný, takže váš argument "za BÉ" má mizivou váhu.

"korumpovani a kupovani hlasu siroke masy volicu" (podle vás lůzy) - nemám pocit že jsem nějaká lůza, nejsme národ hlupáků, chce to jen víc sebevědomí - aneb "jaký si to uděláme, takový to budeme mít" - když se rozhodneme špatně, donutí to všechny k zamyšlení - už za to nebudou moci "oni". Všichni budou muset víc přemýšlet nad důsledky svých rozhodnutí.

"K cemu se lide budou smet vyjadrit a k cemu uz ne?"-podívejte se na Švýcarsko - zjednodušeně "Sežeň si dost lidí se stejným názorem a můžeš rozhodovat takřka o čemkoli." To je o dost pružnější model vládnutí, který pomůže se skoncováním všemožného kamarádíčkování, jánabráchu-bráchanamě kšeftů atd. atd.

0 0
možnosti
SA

Saltos Alim

3. 11. 2009 17:44
Nutně nově

Nepochybně kvalitní rozbor.                                                                                                   Ale snad by opravdu stačila ta zastupitelská demokracie kdyby nebyla vázaná pouze a toliko na politické strany, ale parlament by tvořily osobnosti volené napříč politickým spektrem. Strany by si dobře rozvažovaly koho vyslat do voleb a o takové  by se i ucházely. Vítězem pak strana  s největším počtem zvolených ze své kandidátky, Byla by to ukázková demokracie.   8-o      

0 0
možnosti
JN

Jules navždy

3. 11. 2009 17:32
milá dáma má pravdu

Pan Doležal je známá hysterka a jeho názory jsou plné (zbytečně) emotivně zabarvených frází, zavádějících myšlenek a jiných nekorektních podpásovek. Tímto si pouze kompenzuje své polistopadové neúspěchy - sám nebyl schopen udržet svou stranu (LDS) déle než dva roky. Jeho vlastní neschopnost mu ovšem nebrání v kibicování ostatních, samozřejmě, že on by všechno zvládnul lépe... ještě tak najít někoho, kdo by s ním vydržel, že ano...

0 0
možnosti
VK

sibidlo

3. 11. 2009 15:32
milá dámo

panu Doležalovi nesaháte ani po kotníky

0 0
možnosti
J

jahoda22

3. 11. 2009 19:26
Re: milá dámo

váš příspěvek mi pořád vrtal v hlavě, tak jsem oba zkusil podle oka porovnat a tipnul bych si, že když si slečna vezme podpatky, tak by mu mohla být MINIMÁLNĚ pod bradu (já vim - je to baj voko, ale řekl bych, že můj odhad je o dost přesnější než ten váš) ;-)

0 0
možnosti
PH

petrph

3. 11. 2009 15:24
já jsem to dočetl

Ale nedělám si moc nadějí, že by to mohlo fungovat. Jakž takž to šlo v řeckých městských státech, což byla opravdu města, s malým počtem obyvatel .

Vidíme dnes že dá práci dohodnout funkční kompromis v parlamentu kde je 200 poslanců).

O to právě jde, můžete se při přímém hlasování zeptat na souhlas s určitým návrhem - odpověď budiž ano/ne. Jenomže takhle nevytvoříte žádný složitejší právní systém, dejme tomu že by jste dali lidem při přímém hlasování, aby si nadefinovali třeba parametry důchodové reformy, tabulky daní, nemocenské, nebo třeba výše trestů. Každý si tam napíše jednotlivě co se mu bude hodit, a výsledek bude na nic (nějak mi to připomíná výzvu ODS aby si lidi sami nadefinovali její volební program :))

Bohužel, ty přímé způsoby , jako je referendum slouží politikum spíše jako alibi. Schválně se podívejte co se stalo, když ve Francii referendem  odmítli Ústavu EU.. Politici jí trochu oprášili, přejmenovali, a pak už se ratifikovala jen parlamenty..

0 0
možnosti
PV

Pan Vajíčko

3. 11. 2009 14:05
Ani jsem to nečetl...

Ani jsem to nečetl... Ne, že bych měl něco proti autorce a jejím myšlenkám, ale dokud se nenaučí dělat ODSTAVCE, tak to číst nebudu... :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1959x
Nezařazená poslankyně.3 roky pracovala v PS nejprve v Oddělení komunikace a vzdělávání a následně v Protokolu předsedy PS. Studentka 5. ročníku Politologie na FF UK se specializací na stranické a volební systémy a EU, kterou studovala také na Institutu politických věd (Sciences Po) v Paříži. Získala stipendium na letní školu Turecko-EU, které se účasnilo 20 studentů z celého světa.

Seznam rubrik