Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neral

29. 9. 2009 23:32
jsem pro skutečně poměrný systém

Většinový systém se podle měho názoru pro naši sněmovnu nehodí. Jednak deformuje výsledky voleb vzhledem k názoru veřejnosti, a navíc většinový systém přece už máme u senátu. A právě senát byl vytvořen jako demokratická pojistka, což vychází z toho, že je volen podle jiného volebního systému než poslanecká sněmovna, čili strana, která ovládne jednu komoru, nemusí ovládnout i druhou. Proto je logické, že když je v senátu většinový sytém, tak ve sněmovně bude poměrný.

Problémem je současný hybrid, který účinně konzervuje stávající rozložení sil a znesnadňuje změnu. Já osobně bych byl pro čistší poměrný systém, který by neznevýhodňoval velké strany. Ten by totiž také zmenšil pravděpodobnost volebního patu (například v minulých volbách by byla vládní koalice získala většinu).

A úplně nejvíc by se mi uvítal systém známý z komunálních voleb, tedy zaškrtávání kandidátů napříč stranickými kandidátkami. To by také prospělo tomu, aby byly voleny kvalitní osobnosti

0 0
možnosti

Jay6

29. 9. 2009 22:06
Filipika za většinový systém.

Vaše obhajoba většinového volebního systému je sice hezká,ale víte dobře,že naráží na Ústavu a dokonce i snaha posílit většinové prvky v systému poměrného zastoupení(změnou přepočítávání hlasů a zvýšením počtu volebních obvodů)narazila ve stejném roce na rozhodnutí ústavního soudu.Přitom kdyby tyto změny prošly nemohlo by dojít k zmiňovanému volebnímu patu.Co chybí je odpovědnost vůči voličům!

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS