Kristýna Kočí

Zadušená Ostrava

29. 01. 2010 20:17:40
Ostravsko během tohoto týdne získalo nezáviděníhodný primát. Stalo se nejznečištěnějším místem celé Střední Evropy. Můžeme si opravdu gratulovat. Kdo za to může, že se (nejen) v Ostravě dusíme?

Člověk by očekával, že když se přijme vyhláška, která umožňuje při vysokých koncentracích prachových částic regulovat hutě, elektrárny a další zdroje znečištění, bude se i používat, ale to bychom nemohli být v našem českém Kocourkově. Úřady totiž nemohou tuto vyhlášku použít, neboť k ní přece chybí takzvané regulační plány. Tyto plány však teprve vznikají a Česká inspekce životního prostředí ani krajské úřady je neschválily. A tak se zatím dusíme.

Situace je natolik závažná, že i naši páni poslanci, kteří se nebyli schopni celé úterý dohodnout na programu a tak se raději rozpustili, se ve středu (to už se světe div alespoň na programu domluvili) k tématu vyjádřili a vyzvali vládu, aby situaci řešila. Ta přišla se zajímavým řešením. Rozhodla se svolat svoje mimořádné zasedání právě do postiženého kraje. Velmi originální.

A jaké je tedy skutečné řešení? Ideálně rychlé přijetí novely zákona o ochraně ovzduší. Nový zákon si vyžaduje také evropská směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu, jehož podstatou musí být především efektivnější ochrana obyvatel před imisní zátěží. Je potřeba ale zajistit, aby byla novela dostatečně efektivní a nezvyšovala už tak vysokou byrokratickou zátěž a její finanční náklady odpovídaly ekonomické realitě.

Abychom však, než vyhláška či nový zákon bude fungovat, neumřeli, nezbývá nám než se spokojit s krátkým a intenzivním větrání a omezením pobytu ve venkovním prostředí.

Autor: Kristýna Kočí | karma: 11.59 | přečteno: 1727 ×
Poslední články autora